WeChat – den Kinesiske super-appen verdsatt til $500 milliarder som endrer Asia. 

Under mitt opphold i Shanghai ble jeg umiddelbart bevisstgjort på viktigheten av WeChat som et verktøy for sosiale, skole eller jobb-sammenhenger. Mye kommunikasjon foregår via WeChat, deriblant så sender universitetene ut meldinger til studenter om alt fra aktuelle gjesteforelesere som skal holde foredrag, eller mer generell informasjon som for eksempel endring av tid for undervisning. Sosialt fungerer WeChat slik som Facebook gjør i Norge, det planlegges eventer og sammenkomster via appens gruppe-funksjoner. Dermed er det viktig å ha appen for å kunne ta del og holde seg oppdatert på hva som skjer av sosiale, jobb og skole-relaterte hendelser. WeChat blir også benyttet som foretrukket kjøp og salgsplattform gjennom mobilbetalingsløsningen WeChat Pay. 

Hva er WeChat?

Altmulig-appen som endrer forbrukeratferd i Kina. En kort beskrivelse; Hvis du kobler blant annet Finn, Skype, Uber, Facebook, Twitter, Vipps og Tinder sammen, da har du WeChat. 
Appen lytter til og lærer av brukerne sine slik at den kan utvikle, tilpasse og forbedre tilgjengelige tjenester i takt med brukernes behov. Den ønsker å øke livskvaliteten til sine brukere. WeChat tar oss et steg videre fra den revolusjonen vi opplevde ved inntoget av smarttelefonen. Den lar deg å gjøre alt det du før måtte bruke utallige i apper til. 

Endring i forbrukeratferd er hyppig oppe til diskusjon, hvor ideer om tilgjengelig hjemlevering av produkter og tjenester døgnet rundt er spennende og effektiviserende. I Norge er vi godt i gang med hjemlevering, blant annet ved for eksempel Foodora og Brødboksen. I Kina er hjemlevering av produkter og tjenester en realitet og slik har det vært i lang tid. Kineserne forventer at alt kan bli levert, kommunisert og håndtert gjennom blant annet WeChat sine tjenester. Til og med de som er bosatt i småbyer og på landsbygden benytter seg av appen sine tjenester. 

Hvordan påvirker og hva tilfører appen brukerne?
WeChat sin funksjonalitet og enkle brukergrensesnitt gjør den til et praktisk verktøy som løser og forenkler alt fra brukernes livsstil og kommunikasjon til handelsopplevelser. På sett og vis styres og organiseres brukernes liv gjennom appen, dette fører til at brukerne forholder seg til den gjennom hele dagen. Tilgjengelighet til utallige tjenester til enhver tid, bare et klikk unna. Om jeg ønsket å bestille nattmat var det null problem, maten ble levert på døren innen kort tid og sparte meg bryet det hadde vært å dra til en restaurant.

Personlig handlet jeg ulike produkter og tjenester på nett ved bruk av appen, betaling skjedde ved å benytte mobilbetalings-løsningen WeChat Pay. Opplevelsen jeg satt igjen med var at dette var praktisk og gjorde hverdagen min enklere. Jeg oppsøkte i mindre grad fysiske butikker da hjemlevering er en selvfølge i Kina, og nesten alle mine behov ble dekket gjennom WeChat sine tjenester. Eksempelvis kunne jeg bestille og betale for middagen min umiddelbart, eller ved å scanne en qr-kode som leveringsbudet viser til, ved å benytte WeChat Pay-tjenesten.

Ved enkelte anledninger inviterte jeg til sosiale sammenkomster etter en lang dag på skolebenken, av og til skjedde dette uten at jeg hadde rukket forberedelse av mat, husvask, tur med hunden eller strykning av skjorter. Null problem, alle disse tjenestene bestilles via appen, rett hjem, enkelt, trygt og praktisk. Tjenestene ble gjennomført av ulike personer som kom til leiligheten og utførte tjenester etter avtale med meg. Dette oppleves veldig enkelt og trygt . 
 
Et resultat av økt netthandel er at Kineserne hyppig skriver, leser og deler brukeranmeldelser i sosiale medier. Eksempelvis så tar de bilder, skriver korte tekster om sin opplevelse av produkt eller tjeneste og deler dette enten via sin personlige WeChat-konto eller som kommentarer på nettsiden under den aktuelle tjenesten/produktet de har kjøpt. Disse blir så benyttet som referansepunkter, som kan slå ut på flere måter. Blant annet er det flere merkevarer som ønsker å skade ryktet til konkurrenter. Eksempelvis ved å dedikere ansatte til å skrive dårlige eller upassende brukeranmeldelser om konkurrenters produkter og tjenester. Her er det flere fallgruver å vær obs på.

Skummelt? Verden i dag er mer sammensatt enn noen gang tidligere, mobil og pc-bruk har aldri tatt større del i livet enn i dag. Data om alt fra hvem, hva, hvor og hvordan kommunikasjon, handel og interaksjon forekommer er styrt, kontrollert og overvåket av WeChat. All denne dataen gjør dem ekstremt mektige, attraktive og skumle, alt etter hvordan en ser på det. Egne erfaringer basert på samtaler med kinesiske venner og bekjente om denne problemstillingen er at de er bekymret på sett og vis. Men de føler seg ikke utrygge så lenge de oppfører seg som normalt og ikke uttrykker noe motstand eller negative politiske utspill mot Kina.

Oppholdet i Shanghai og introduksjonen til super-appen WeChat endret tankesettet mitt rundt hvilke muligheter som ligger i handel og kommunikasjon via sosiale medier. Her har Norge mye å gå på. Jeg mener at evnen til å designe brukeropplevelser i takt med brukernes behov har uforløst forbedringspotensial.